Is Smartgroup (ASX: SIQ) een potentiële COVID-herstelschijf?

Is Smartgroup (ASX: SIQ) een potentiële COVID-herstelschijf?

Smartgroup Corporation Ltd (ASX: SIQ) is een ASX-aandeel dat echt onder de radar is geraakt vanwege de effecten van COVID-19 op zijn activiteiten.

 

Smartgroup-aandelen worden momenteel verhandeld tegen $ 5,62 op het moment van schrijven – ongeveer een korting van 23% ten opzichte van de hoogtepunten in februari. Is dit een goede koopmogelijkheid?

 

Wat doet Smartgroup?

Smartgroup biedt een scala aan diensten, waaronder uitbestede salarisverpakkingen, vernieuwde leasing en salarisadministratie. Private lease is veilig.

 

Een van de belangrijkste segmenten is vernieuwde leasing, waarmee werknemers hun auto via hun werkgever kunnen leasen en leasebetalingen kunnen afbetalen met dollars vóór belastingen. Dit resulteert in een lager belastbaar inkomen en dus een lager bedrag aan belasting dat aan de ATO moet worden betaald.

 

 

Smartgroup genereert inkomsten door deze pakketten te beheren namens werkgevers die deze diensten aanbieden.

 

Groepen zoals liefdadigheidsinstellingen en andere non-profitorganisaties worden door de ATO erkend als in aanmerking komend voor vrijstelling van belasting op secundaire arbeidsvoorwaarden (FBT). Als gevolg hiervan zijn de meerderheid van de klanten van Smartgroup dit soort instellingen, maar bedient het ook overheidsinstanties, ziekenhuizen en een klein segment van de particuliere sector.

 

Ik hou van deze klantconcentratie, aangezien overheden met meerjarige contracten een lastige vorm van inkomsten zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat de regels rond salarisverpakkingen uiteindelijk afhankelijk zijn van de ATO. Daarom kunnen wijzigingen in deze regels een aanzienlijke bedreiging vormen voor de toekomstige activiteiten van vernieuwde leasing en salarisverpakkingen. Alfa romeo private lease op leaseauto.net te vinden.

 

Waarom de aandelenkoers van Smartgroup niet is hersteld

Als gevolg van COVID-19-lockdowns daalde de Australische verkoop van nieuwe privévoertuigen met 12%, wat betekende dat meer mensen ervoor kozen hun huidige leaseovereenkomsten te herfinancieren in plaats van nieuwe leaseovereenkomsten aan te gaan met nieuw aangeschafte auto’s.

 

De groep realiseerde een nettowinst na belastingen en amortisatie (NPATA) van $ 32,1 miljoen in de meest recente helft, een daling van 21% ten opzichte van de voorgaande overeenkomstige periode, voornamelijk als gevolg van de leaseactiviteiten.

 

Positief is dat het salarisverpakkingssegment van Smartgroup veel veerkrachtiger is geweest met de verlenging of verlenging van contracten die in 2020 aflopen, met meer dan 90% van de verlengingen met succes uitgevoerd.

 

De balans is sterk, met een kassaldo van $ 86,5 miljoen en een nettoschuld van $ 12 miljoen.

 

Is dit een herstelspel?

Vergelijkbaar met sommige van de ASX-reisaandelen, denk ik dat deze zich op de lange termijn zal uitspelen. Uw beslissing om te investeren hangt echter af van hoe lang u denkt dat het zal duren voordat de verkoop van nieuwe voertuigen terugkeert naar pre-COVID-niveaus.

 

Dit gezegd hebbende, naar mijn mening ziet de rest van het bedrijf er gezond uit en heeft het een uitstekende staat van dienst wat betreft het laten groeien van de inkomsten in de afgelopen jaren.

 

Bovendien denk ik dat er een aantal grotere meewindjes zijn die de effecten van de pandemie op het leasesegment van Smartgroup zullen helpen compenseren.

 

Momenteel zien we de verdere uitrol van de National Disability Insurance Scheme (NDIS) en hopelijk meer financiering voor ouderenzorg. Gezien de hoge concentratie van Smartgroup in overheidsklanten, zal dit de komende jaren een potentiële structurele rugwind zijn.

 

De groep blijft kleinere concurrenten overnemen en oudere merken met pensioen gaan of ze consolideren in het huidige aanbod.

 

Smartgroup-aandelen zijn een koop voor mij. Maar alleen als u geduldig genoeg bent om het herstel van de verkoop van nieuwe auto’s te zien. Persoonlijk zou ik mijn geld liever ergens anders investeren, dat misschien wat meer voordelen op korte termijn heeft.

Cecil Little